Relieful comunei Bretea Romana este alcatuit din culmi muntoase, dealuri si zona de lunca, situata in imediata vecinatate a vaii Streiului.Luand in considerare pozitia dealurilor fata de raul Strei, le putem imparti in:
– Dealurile din dreapta Streiului
– Dealurile din stanga Streiului
Dealurile din dreapta Streiului
Sunt situate în partea de est a comunei. Ele sunt limitate în partea de sud de Dealul Chiliilor (cea mai mare parte a sa se găsește în perimetrul satului Bucium din comuna Sîntămăria Orlea) iar înspre nord se întind pînă dincolo de Pr. Vonii în Dealul Vonii care face parte din Dealul Boșorodului (din comuna Boșorod).
In cadrul lor se deosebesc urmatoarele subunitati:
• DEALUL IUBAIA apartine Platformei Luncanilor. Este acoperit cu paduri de fag si carpen. Se prezinta ca o culme impunatoare, vizibila din Valea Streiului.
• DEALUL PURCARETU apartine Platformei Luncanilor. Este situat in estul comunei, fiind o continuare spre nord a D. Iubaia. Se prezinta sub forma unei culmi impunatoare, vizibila din Valea Streiului, si acoperita cu paduri de fag si carpen. Apar si petice de fanete (pasuni) pe culmile cele mai inalte.
• DEALURILE DIN VESTUL VAII GANTAGA fac parte din a doua categorie de dealuri, amintite, avand caracter piemontan. Ele apar sub forma unor varfuri ascutite, destul de inalte si acoperite cu paduri de carpen, fag si mesteacan.
Tot din categoria dealurilor piemontane fac parte:
• DEALUL CHILIILOR este situat in sudul comunei, la hotarul cu comuna Santamarie Orlea, intinzandu-se pana la valea Bradosu. Marea sa majoritate se afla in comuna Santamarie Orlea intre satele Bucium si Bercu.
• DEALUL LUPOAIA este situat intre valea Bradosu si valea Strambii (afluent al Pr.Bradosu).
• DEALUL UIEN se gaseste intre valea Stambii si valea Straminoasa. D.Chiliilor, D.Lupoaia si D.Uien sunt acoperite pe varfurile cele mai inalte cu paduri de mesteacan si carpen iar pe pantele vestice s-au plantat pini.
• DEALUL DOSULUI se gaseste intre valea Straminoasa si valea Gantaga. In mare parte este acoperit cu pasuni si fanete iar in zonele mai inalte apar paduri de mesteacan si carpen.
• DEALUL FAGET face parte din categoria a doua de dealuri, avand caracter piemontan. Este cuprins intre valea Gantaga la sud si Pr.Hotarului la nord. Pantele vestice sunt acoperite cu pasuni iar catre varf apar paduri de foioase (mesteacan , carpen, fag).
• DEALUL GOLASU intra tot in categoria a doua de dealuri avand caracter piemontan. Ca si D. Faget, pantele vestice sunt acoperite cu pasuni iar in zonele mai inalte apar paduri de mesteacan, carpen, fag.
• DEALUL COASTA BUNA apare ca o prelungire spre nord-vest ale pantelor joase ale Golasului, incadrand in partea de sud satul Valcelele Bune.
Este acoperit cu pasuni iar pe pantele cele mai joase se gasesc livezi si pomi fructiferi (pruni, meri).
• DEALUL PINILOR se gaseste in sud-estul satului Valcelele Bune intre Pr.Valea Buna si Pr.Lupoi. In zonele mai joase se intalnesc pasuni, iar in zonele mai inalte paduri de foioase (mesteacan, carpen, fag).
• DEALUL DOSU LUI PAUL se gaseste in estul satului Valcelele Bune intre Pr.Lupoi si Pr.Valea Rea. Este acoperit cu pasuni iar spre varf cu paduri de foioase ( mesteacan, carpen etc.).
• DEALUL COASTA REA este situat in partea de nord-est a satului Valcelele Bune la nord de Pr.Valea Rea.
• DEALUL COPACII situat intre Pr.Valea Rea (Valea Valcelelor) si Pr.Ciorasca.
Pe acesta precum si pe cel vestic se gasesc livezi de pomi fructiferi (pruni, meri). Se mai intalnesc pasuni iar padurile de foioase apar doar spre Dealul Bosorodului.
• DEALUL MIC: situat intre Pr.Ciorasca si Pr.Vonii. Este acoperit de pasuni cu arbusti murul, macesul etc.). Pe pantele dinspre satele Valcelele Rele si Valceluta se gasesc livezi cu pruni si meri.
• DEALUL VONII: se gaseste la nord de Pr.Vonii. Este acoperit cu pasune si arbusti.
Dealurile din stanga Streiului
Sunt limitate in partea de sud de valea Slivutului (Silvasu), afluent al Streiului, iar inspre nord se intind pana dincolo de Pr.Rapelor (Ocolisul) in D.Prigorii care face parte din D.Nadastiei (D.Calea Lata).
Spre est, coboara si intra in contact cu terasa a II-a a Streiului, iar spre vest sunt limitate.
• DEALUL FAGADAU se intinde de la valea Slivutului (in sud) pana la valea Galganului (in nord), culmea avind orientarea pe directia nord-sud. Pe partile cele mai inalte este acoperit cu paduri de stejar.
• DEALUL GARGANULUI este situat intre V.Garganului si V.Viilor. Pe partile mai inalte sunt paduri de stejar iar pe pantele estice, pasuni.
• DEALUL MARE este cuprins intre V.Viilor si V.Maceului, culmea avand orientarea sud-nord. Pe acesta curge Pr.Lupului (curs intermitent).
Nu este impadurit decat pe portiuni mici (in vest), predomina pasunile iar pe pantele nordice (inspre satul Maceu) exista vii si livezi de pomi fructiferi (pruni, meri, piersici). Este acoperit cu paduri de stejar si fanete. Pe versantul estic sunt terenuri de cultura iar pe pantele nordice (spre satul Ocolisul Mare) culturi de vita de vie si pomi fructiferi.
• DEALUL PRIGORII se gaseste dincolo de Pr.Rapelor (inspre nord) si face parte din D.Nadastiei (Calea Lata) care se intinde pana in nord-vestul satului Ocolisul Mare. In zonele inalte este acoperit cu paduri de stejar si pasuni. Pe pantele sudice se intalnesc culturi de vita de vie si pomi fructiferi.
GEOLOGIA
Depresiunea Hategului, in sens geologic, sau Bazinul Hategului, s-a format concomitent cu consolidarea zonei dacidelor ( miscarilor orogenice laramice), ca rezultat al prabusirii unui compartiment al cristalinului panzei getice, impreuna cu cuvertura sedimentara acoperitoare (carbonifer – cretacic).
Resurse minerale utile. In cadrul comunei Bretea Romana, rocile, ca resurse economice, sunt : nisipurile, pietrisurile, argilele. Cele mai utilizate sunt nisipurile si pietrisurile folosite ca materiale de constructie si care se exploateaza in balastiere, situate pe malurile Streiului.
De asemenea se exploateaza zacamintele de bioxid de carbon de la Ocolisu Mare, unde exista si o fabrica de imbuteliere al acestuia. Zacamantul de aici este cel mai pur din Europa.
SOLURILE
Caracteristicile pedografice ale zonei studiate (comuna Bretea Romana), reflecta conditiile genetice legate de roca, marna, altitudine, panta, expozitia versantilor. Lunca Streiului cu solurile sale aluviale constituie cea mai buna zona agricola a comunei. Aici locuitorii satelor :Plopi, Bretea Streiului, Bretea Romana, Rusi, Batalar, cultiva cereale, legume, cartof, plante tehnice etc., recoltele obtinute, aici, sunt mai mari decat in celelalte zone ale comunei.